V České republice máme opravdu značné množství internetových obchodů

Před třemi lety nastoupil Daniel Hutník do Sprinx Systems na pozici obchodníka a postupně se propracoval na pozici konzultanta a Team Leadera divize Sprinx Digital. Jeho tým se stará o největší klienty Sprinx Systems, jako jsou pojišťovna AXA v celém středoevropském regionu, Mountfield nebo Grada.

1. V České republice máme opravdu značné množství internetových obchodů. Čím si to vysvětlujete?
Česko je se svými zhruba 36 000 e-shopy e-commerce velmocí. Při porovnání například s Velkou Británií, kde je na jeden e-shop připadá 1 800 obyvatel, nebo Polskem, kde je to dokonce 2 500, nám bude českých 277 obyvatel na jeden internetový obchod připadat neskutečně. Osobně si to vysvětluji podnikavostí a pocitem Čechů, že to, co dělá někdo jiný, zvládnu taky a lépe.

2. Jaký předpokládáte, i s vlivem zavádění EET a GDPR, další vývoj počtu e-shopů?
Počet českých e-shopů dosáhnul vrcholu v roce 2010 a od té doby se postupně konsoliduje. Loňské tržby ve výši 96 miliard můžeme rozdělit na třetiny. První generují tři největší internetoví obchodníci, další si rozdělí zhruba tisícovka větších e-shopů a o poslední třetinu se dělí zbývajících 35 000 malých prodejců. Právě mezi nimi dochází k největšímu počtu odchodů z trhu, ať už vlivem tlaku konkurence, nebo kvůli legislativním změnám vyžadujícím investice.

3. E-shopy si dnes konkurují především cenou. Vidíte nějaké nové možnosti, jak uspět u zákazníků?
Z dlouhodobého hlediska považuji za chybu soustředit se výhradně na cenu zboží. U zákazníků bude stále větší roli hrát přidaná hodnota, kterou e-shop poskytuje – uživatelskou přívětivost (dnes říkáme zážitek) a kompletní servis. Při tvorbě e-shopu se často zapomíná, že zákazník je na prvním místě a je třeba jej přivítat v prostředí, kde se snadno zorientuje, a při opakovaných nákupech mu poskytovat personalizovaný servis. Při tvorbě e-shopu, zvlášť když se použije standardizovaná obchodní platforma, se na toto důležité pravidlo často zapomíná.

4 Jak často a co nejvíc nakupujete vy sám na internetu?
Nejčastěji nakupuji elektroniku a při výběru obchodníka rozhodně nejdu po nejnižší ceně. Možná jsem už deformovaný svojí profesí, ale pokud e-shop nemá dobře řešené uživatelské rozhraní, nedonutí mě k nákupu ani nižší cena než u konkurence, která si ale dala na přístupu ke mně jako zákazníkovi více záležet.

5 Chybí vám na českém internetu nějaká konkrétní nabídka nebo služba?
Jsem přesvědčený, že v e-commerce patříme ke světové špičce. Dlouho zde chyběl Recurring (možnost nastavit si opakující se platby) a i nyní jej využívá jen málo e-shopů. Líbí se mi inovace e-shopu ZOOT, který zákazníkovi doručí tři různé velikosti oblečení a ten nevyhovující kousky vrátí. Prostor pro zlepšení vidím v rychlosti doručení zboží. Když je nakupování o emocích, několikadenní čekání celý zážitek kazí.

6. Co vás na práci ve Sprinx Solutions nejvíce baví?
Především příležitost pracovat na různorodých projektech pro zajímavé klienty. Navíc mám možnost navrhovat a prosazovat vlastní řešení problémů – stačí je umět obhájit a vytrvat.

Baví mě sport a hezká silná auta, ale teď se chystám na stavbu vlastního obytného auta, se kterým bych rád procestoval Skandinávii.