https://sprinx.com/

Integrace e-shopu s ERP zrychlí i vaše obchodování

Hlavním smyslem každého e-shopu je získat co nejvíce objednávek od zákazníků. Ale co když jich bude až příliš mnoho?

V oblasti B2C obchodování na internetu si možná jen málokterý obchodník dokáže představit řešení objednávek zákazníků bez propojení svého e-shopu s ERP systémem. Objednávek je mnoho, stejně jako zákazníků, a bez datové integrace s ERP by bylo velmi těžké udržet si přehled a dodat všem zákazníkům jejich zboží v pořádku a včas.

B2B obchodníci ale často vidí situaci trochu jinak – mnoho let řešili objednávky svých odběratelů přes obchodní zástupce, telefonicky nebo třeba e-mailem. Už samotné převedení obchodování do B2B e-shopu je proto vnímáno jako velký pokrok a úspora práce – nehledě na mnohem přesnější evidenci objednávek oproti jejich dřívějšímu ručnímu přepisování. Ale proč zůstat na půl cesty a neudělat B2B obchodování skutečně efektivní?

Usnadněte si práci

Integrace e-shopu s ERP systémem představuje zásadní krok k vytvoření jednotné a efektivní obchodní platformy. O integraci s ERP by měli obchodníci uvažovat hned z několika jasných důvodů:

  • Odstraní se chyby a nejasnosti ve zpracování objednávek – Nic se nikam nepřepisuje a nepřevádí. Objednávky z e-shopu putují rovnou do ERP, kde se připraví jejich vyskladnění, vystaví se faktura a vše se zaúčtuje.
  • Minimalizuje se ruční práce – Pomocí automatizace lze zajistit zpracování objednávek prakticky bez lidského zásahu – až do okamžiku fyzického vyskladnění zboží a jeho předání dopravci.
  • Zásadně se zrychlí vyřízení objednávek – S omezením ruční práce díky automatizaci se vyhnete nejen chybám, ale také zásadně urychlíte dodání zboží svým odběratelům. A ti to rozhodně ocení.
  • Informace v reálném čase – Díky propojení s ERP může e-shop zákazníkům poskytovat informace o stavu zásob, aktuálních cenách i stavu jejich objednávky.
  • Škálovatelnost zpracování objednávek – Každý obchodník chce růst, ale bez integrace systémů a automatizace znamená růst jen další nápor na administrativu.

Správně provedená integrace e-shopu s ERP systémem zásadně zvýší efektivitu obchodování a ušetří cenný čas i zdroje. Informace poskytované v reálném čase zlepší přesnost řízení zásob i přehled o finančních tocích a také významně posune úroveň zákaznického servisu. Vždy je totiž potřeba pamatovat na to, že svoji zkušenost z B2C obchodování v soukromém životě přenášejí odběratelé také do svých očekávání od obchodních partnerů. Ostatně proč by neměli, když z technologického hlediska nic nebrání tomu, aby B2B obchodování představovalo stejně jednoduchý a komfortní proces, jako nákup v největších e-shopech?

Základem jsou data a procesy

Moderní e-commerce platformy, jako je i naše řešení B2B Ready, poskytují nezbytný technologický základ pro integrování s ERP i dalšími podnikovými systémy (účetnictví, logistika, skladové hospodářství atd.). Stejně tak jsou aktuální EPR systémy prakticky bez výjimky na propojení s e-shopy připraveny. Tak v čem tedy může nastat problém?

Z naší zkušenosti z dlouholeté spolupráce s podniky, které začínají s obchodováním po internetu, vidíme jako největší výzvu přípravu datových zdrojů. Není výjimkou, že mají výrobci či obchodníci ve svém ERP systému desítky i stovky neaktuálních produktů, stejně jako duplicitní nebo neúplné záznamy.

Proto jako zásadní krok před samotnou integrací ERP s e-commerce platformou doporučujeme důkladné vyčištění a přípravu produktových dat. Ostatně, je to důležité i pro import korektních informací o produktech vystavených v B2B e-shopu, které se rovněž čerpají přímo z ERP.

Někteří obchodníci si také komplikují život složitými procesy vyřízení objednávky. Ale i to pomůže vyřešit integrace e-shopu s ERP systémem. Proces vyřízení objednávky byl popsán a optimalizován už tolikrát, že opravdu nemá smysl „vymýšlet kolo“, když je možné adaptovat osvědčený postup, podporovaný v e-commerce platformě i ve všech běžných ERP systémech.

Obchodujte efektivněji – už za pár týdnů

Podle stavu datové základny v ERP systému, procesů a celkové složitosti projektu lze integraci ERP s e-commerce platformou zvládnout už za několik týdnů či jednotky měsíců. Časovou i finanční náročnost lze zjistit na základě úvodní analýzy, a pak už zbývá jen zvolit si správného partnera, který vás celou integrací provede.

Jak takového najít? Ptejte se na zkušenosti, reference a nechte si představit plán celého projektu integrace, který musí nutně počítat i s případnými úskalími. Nezbytností je hluboká technická znalost použité e-commerce platformy i ERP systému a být také schopný zajistit celému řešení dlouhodobou podporu a další rozvoj.

Proč dlouhodobou? Protože obchodování na internetu se neustále vyvíjí, nároky zákazníků se zvyšují a efektivní, bezchybné zpracování objednávek pomocí automatizace díky propojení e-shopu s ERP je jen nezbytným krokem ke konkurenceschopnosti v digitálním věku.

Chcete vědět víc? Spojte se s námi a rádi vám představíme možnosti, jak vaše obchodování dále zefektivnit.